Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul

 

L’any 1908 va tenir lloc un esdeveniment clau per a l’estudi de l’art rupestre: el descobriment científic de les pintures rupestres de la Roca del Moros del Cogul (les Garrigues). Per celebrar aquest centenari, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) va organitzar l’exposició Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul, un viatge als orígens de la creació artística, ara fa 12000 anys.

 

L’exposició proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros. El jaciment s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític i, per tant, molt rica arqueològicament.

 

Producció: Museu d’Arqueologia de Catalunya, IPHES amb la col·laboració de Comissió del Centenari del Cogul.
Comissari: Ramon Vinyas (IPHES)

 

L’exposició proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros.

 

 

El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul està considerat un dels jaciments d'art rupestre més importants i coneguts de la península ibèrica, sent el conjunt rupestre més significatiu de Catalunya. Juntament amb el conjunt de les representacions d’art rupestre de l’arc mediterrani ibèric, és Patrimoni Mundial de la UNESCO des de l’any 1998.

Es tracta d'una cavitat que va utilitzar l'home durant uns 5.000 anys. Com a testimoni d'aquest ús, avui dia s'hi poden veure diferents gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s'ha interpretat com la representació d'un ball fàl·lic o de fertilitat. 

El conjunt s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític. Les excavacions dutes a terme al jaciment permeten afirmar que la cavitat va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte.

El conjunt pictòric està format per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca. Els primers grups que utilitzaren la Roca dels Moros van ser els darrers caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC), que van deixar-hi les pintures que pertanyen a l’art llevantí. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, van ser els grups neolítics els que van dibuixar a la roca les seves creences a través de representacions molt diverses que s’inscriuen dins de l’art esquemàtic. Entre totes aquestes pintures, també hi ha inscripcions posteriors, d’època ibèrica i romana, tot i que moltes són il·legibles.

El conjunt de la Roca dels Moros és gestionat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. El 2010 s’habilitarà un centre d’interpretació de les pintures, un edifici plenament integrat al paisatge on es donaran les pautes per a la comprensió i la contextualització històrica de les pintures. 

La Roca dels Moros forma part de la Ruta de l'Art Rupestre del Museu d'Arqueologia de Catalunya i de la Red Europea Primeros Pobladores y Arte Rupestre Prehistórico.

Informació MAC:
Tel. 93 424 25 43
macxarxajaciments@gencat.cat